This search form (with id 1) does not exist!

Deelinitiatieven op school

0 2 jaar ago
Kinderen delen

Hoe mooi is het om als school te werken aan sociale vaardigheden en wereldwijde thema’s zoals armoedebestrijding, milieu en vrede? Jong gedeeld is oud gedaan! In België zijn steeds meer scholen druk bezig met delen. Naast de standaard vakken leren de kinderen omgaan met anderen en krijgen zij iets mee over de huidige samenleving. Ik Deel is de naam van het initiatief.

Waarom DEELnemen?

Delen is niet altijd in materialen maar kan ook met kennis en vaardigheden gebeuren. De term duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze huidige samenleving. Echter is deze term zo breed dat op allerlei vlakken hierop kan worden ingespeeld. Denk hierbij aan het milieu of rechtvaardigheid. Deelinitiatieven worden ook steeds meer een begrip. Elke dag wordt het helpen van anderen belangrijker. We werken immers samen aan een betere wereld. Bij deelinitiatieven komen veel verschillende sociale vaardigheden kijken die later goed van pas komen zoals communicatie, onderhandelen en natuurlijk delen. ‘Ik Deel’ omvat al deze thema’s in een compact leerpakket.

Sociale vaardigheden

Om te delen moet je kunnen samenwerken ongeacht de sociale achtergrond, geslacht of etnische origine. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf op een assertieve manier kan opstellen en met respect omgaat met anderen. Dit zijn enkele sociale vaardigheden die het kind ontwikkelt tijdens het leren delen. Omdat het kind met delen altijd in contact komt met een ander leren beide partijen omgaan met elkaar. Zo leren zij ook omgaan met kritiek, het vragen om hulp en zorg opbrengen voor iemand anders.

Anders maar lekker van de Kriek

Een voorbeeld van een deelinitiatief op school is het ‘Workshopfestival Le Petit Monde’. Op dit festival waren verschillende deel-activiteiten waar zoals kinderen als ouders aan mee konden doen. Zo was er het repair café. Dit was een plek waar handige vaardigheden werden gedeeld en spullen werden gemaakt. Ook was er een boekenruil waar boeken werden gedeeld en voorgelezen en waren er de ‘Naaimadammen’ die oude broeken, tassen en T-shirts maakten.

Ik Deel

 

Bron: ikdeel.be 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.