This search form (with id 1) does not exist!

Deeleconomie en deelinitiatieven in Brussel

0 2 jaar ago
Brussel

Dankzij het internet wordt de deeleconomie steeds meer een begrip in onze samenleving. Bij een deeleconomie ligt de nadruk op het samenwerken en elkaar helpen in plaats van het concurreren tegen elkaar. Internet werkt hierbij als tussenpersoon en biedt toegang tot nieuwe contacten. Brussel is een stad waarin deeleconomie steeds een grotere rol gaat spelen in de maatschappij.

Deeleconomie

“Deeleconomie is meer dan een hype, het is een revolutie.” Vertelt Matthieu Lietaert. De nieuwe manier van leven is goed voor het sociaal contact maar ook voor de portemonnee. Toch zijn er nog altijd mensen die nogal argwanend zijn t.o.v. de vele websites en apps die hierop inspelen. De websites en apps proberen daarom zoveel mogelijk rekening te houden met zekerheid voor de gebruiker.

Ook Brussel begint steeds meer een deeleconomie te worden. Brussel is misschien wel een voorbeeld voor Nederlandse steden als we kijken naar deeleconomie. Daarom zijn hier voorbeelden hoe Brussel deeleconomie inzet in het dagelijks leven.

Food

Er komen steeds meer collectieve moestuinen in Brussel waar burgers samen hun eigen groenten kunnen oogsten maar ook compost kwijt kunnen. De tijd, het werk en de opbrengsten worden onderling verdeeld.

Ook in de distributie van voedsel komen steeds meer nieuwe initiatieven. Zo speelt Solidaire Aankoopgroep van Agro-ecologische Landbouw (SAGAL) een eerlijk tussenpersoon bij de distributie van lokaal voedsel. Op deze manier heeft de consument verser eten en landbouwers meer geld. Bees Food Coop doet bijna hetzelfde, maar verzamelt voedsel in haar eigen supermarkt. Tegen een lage prijs kunnen bewoners het verse voedsel halen op voorwaarde dat ze drie uur per maand meehelpen in de supermarkt. Coöperatieve supermarkten worden steeds populairder.

Als laatst kunnen mensen die het leuk vinden om voor anderen te koken zich aanmelden op thuisafgehaald.be. Tegen betaling kunnen zij een verse maaltijd afhalen bij de amateurkok.

Wonen

Eerder introduceerde wij Couchsurfing, een initiatief waarbij mensen met een plekje vrij deze kunnen vrijstellen voor reizigers. Brussel maakt hier veel gebruik van. Ook Airbnb wordt veel gebruikt. Dit is een initiatief waarbij kamers of complete woningen tegen een vast bedrag worden verhuurd.

Daarnaast is er ook het begrip kangoeroewonen. Dit is de perfecte oplossing voor ouderen die in een te groot huis wonen en jonge gezinnen die niet het geld hebben voor een woning. Met enkele verbouwingen kan een woning worden opgesplitst. Op deze manier hebben ouderen hulp bij de boodschappen en hebben de jonge gezinnen een gratis oppas.

Spullen

Spullen die je niet vaak gebruikt kun je beter lenen van een buurman dan zelf kopen, denk bijvoorbeeld aan een boormachine. Het is een grote aankoop die vaak maar enkele keren de kast uit komt. Via Peerby kun je gemakkelijk spullen lenen van mensen in jouw omgeving. Dit is steeds meer een begrip in Brussel. Daarnaast beschikt Brussel over verschillende uitleendiensten zoals Tournevie. Het werkt als een bibliotheek: in ruil voor een lidmaatschap kun je allemaal soorten gereedschap lenen. Ideaal!

Mobiliteit

In Brussel wordt veel gebruik gemaakt van autodelen, voornamelijk via Cambio autodelen. Via een cambiokaart krijgen bestuurders toegang tot cambiowagens die vervolgens uitgeleend kunnen worden voor een bepaalde tijd. Een ander initiatief is BlaBlaCar, ook steeds meer bekend in Nederland. Deze biedt de mogelijkheid te carpoolen naar bijvoorbeeld het buitenland.

 

In verschillende steden in Nederland wordt gebruik gemaakt van Vincent Deelt Auto’s. Lees onze eerdere blog over Vincent Deelt Auto’s hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.