This search form (with id 1) does not exist!

Buurt Mobiel – nieuw vervoersmiddel in Utrecht

0 3 jaar ago
NOS website - Duurzame MobiliteitMooi nieuw initiatief in Urecht

In Utrecht loopt een kleinschalig initiatief om eenzame ouderen ‘achter de voordeur vandaan te halen’. Vrijwilligers van Buurt Mobiel, zoals het project heet, gaan in overdekte golfkarretjes bij de mensen langs en brengen ze dan naar hun bestemming. Het gaat om korte ritjes waar zorgtaxi’s niet voor bedoeld zijn.

Sociaal vervoer

Gemeenten hebben behoefte aan projecten tegen sociaal isolement en eenzaamheid, met name vanwege de vergrijzing van hun inwoners. Ruim een miljoen mensen voelt zich heel eenzaam, vooral ouderen boven de 75 jaar. En zo’n 200.000 mensen zegt zelfs extreem eenzaam te zijn.¬†Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid leidt tot psychische problemen, gezondheidsklachten en zelfs vroegtijdig overlijden.

Oud worden in Diepenveen

Tijdens diverse bijeenkomsten in Diepenveen blijkt dat er volop belangstelling is voor kleinschalige initiatieven, zoals dat in Utrecht. Ouderen maken zich zorgen over hun mogelijkheden voor vervoer en eigen mobiliteit. De Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen organiseert wel vervoersdiensten, maar dan vooral zorggerelateerd (ziekenhuis, huisarts). Duurzame Mobiliteit Diepenveen roept inwoners, ondernemers en instellingen op om nu actief met deze mobiliteitsvraag aan de slag te gaan. Dat kan overigens ook prima door mee te doen aan de prijsvraag.

Meer informatie?

Voor iedereen die meer informatie over het sociale vervoer met overdekte golfkarretjes in Utrecht zoekt, hier vind je de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.