Autorijden met GreenWheels

okt 16, 2017
0
GreenWheels

Een auto waar je alleen voor betaald wanneer je je hem gebruikt. De ideale auto die altijd voor je klaar staat. Eerder hadden wij het over de verschillende vormen van autodelen. Een vorm hiervan was het roundtrip autodelen, zoals GreenWheels. GreenWheels is een bedrijf die auto’s verhuurt aan mensen zodat zij samen met anderen de auto kunnen delen. Voor vele mensen is dit de uitkomst voor hun mobiliteitsprobleem.

Wat is GreenWheels?

Greenwheels is een bedrijf die auto’s verhuurt aan de particulier. GreenWheels is in 1995 opgericht omdat de oprichters het zonde vonden dat mensen betaalden voor een stilstaande auto. Daarnaast neemt de auto ook nog een parkeerplaats in bezetting. De filosofie achter GreenWheels is dat als mensen samen gebruik maken van een auto het economisch efficiënter is en milieuvriendelijker.

Zo werkt GreenWheels

Door Nederland staan meer dan 1.700 GreenWheels verspreidt door het land. Je kan eenvoudig gebruik maken van al deze auto’s door je aan te melden via de website of via de app. Kies een abonnement gebaseerd op jou verbruik en je bent klaar om te gaan. Dit abonnement kan je maandelijks wijzigen dus je zit nergens aan vast.

Wanneer je een auto nodig hebt kan je eenvoudig de meest handige auto selecteren bij jou in de buurt. Je kan de auto reserveren tot vlak voor je vertrek, GreenWheels werkt dus erg flexibel.

Wanneer je de auto ophaalt op de aangegeven bestemming is het handig om eerst de auto te inspecteren op eventuele schade. Als dit in orde is kan je de auto eenvoudig openen met de app, met je Ov kaart of met je GreenWheels pas. Als je bent ingestapt pak je uit het dashboardkastje de boardcomputer. Voer hier je persoonlijke pincode in, pak de sleutel die wordt vrijgegeven en rijden maar!

Bij terugkomst parkeer je de auto op de daarvoor gereserveerde parkeerplaats.  Vervolgens plaats je de sleutel terug in de boardcomputer en vergrendel je de auto.

Duurzaam

Dankzij GreenWheels daalt het autobezig met 30 procent. Gemiddeld gezien wordt een GreenWheels auto gedeeld met 21 mensen. Ook rijden GreenWheels gebruikers gemiddeld 18 procent minder kilometers met een auto dan dat zij eerst deden. Dit komt doordat zij per bestemming kunnen beslissen wat voor manier van mobiliteit op dat moment het slimst is. Hierdoor stijgt het vervoer met de fiets en openbaar vervoer met 5 tot 20 procent! Het belangrijkste kijkend naar duurzaamheid is de uitstoot. Gebruikers van GreenWheels stoten per jaar 230 tot 320 kilogram minder CO2 uit. Hierdoor wordt het milieu minder aangetast. Ook zorgen de gebruikers van GreenWheels voor minder auto’s op straat. Op deze manier blijft er meer ruimte over om te gebruiken voor andere activiteiten.

Jesse zijn ervaring met GreenWheels

CROW deed onderzoek naar Autodelen

Autodelen

Het concept autodelen in Nederland blijft snel groeien. De groei van deelauto’s is het sterkst in de vier grote steden en is vooral te danken aan autodeel platforms. CROW-KpVV deed hier onderzoek naar.

Groei in G4-gemeenten

De sterkste groei van deelauto’s vindt plaats in de G4-gemeenten. Hiermee bedoelen we de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De sterke groei is vooral te danken aan autodeel platforms zoals Vincent deelt auto’s. Dit zijn platforms die particulieren auto’s laat delen met anderen. Het aantal roundtrip deelauto’s neemt ook toe, maar minder sterk.

Voordelen van autodelen

Wanneer je auto’s deelt, maak je over het algemeen minder autoritten. Mensen die deelnemen aan autodelen maken vaker gebruik van het openbaar vervoer of gaan met de fiets. Op deze manier draagt autodelen bij aan een lager autogebruik en -bezit. Dit draagt niet alleen bij aan minder geparkeerde auto’s maar ook aan een schoon milieu.

Dankzij de inzet van deelauto’s kunnen veel steden ruimte besparen. Daarnaast zijn deelauto’s vaak schoner dan de gemiddelde auto. Dit komt omdat deelauto’s vaak kleiner, nieuwer en zuiniger zijn. Ook is maar liefst 4 procent van de deelauto’s elektrisch. Dit ten opzichte van de 1 procent elektrische auto’s in Nederland is erg positief.

Roundtrip autodelen

Roundtrip deelauto’s zijn de klassieke vorm van autodelen. Bij deze manier beheren aanbieders verschillende deelauto’s die een vaste parkeerplaats hebben en zijn 24 uur per dag beschikbaar. Aanbieders van roundtrip autodelen zijn Greenwheels en ConnectCar. Roundtrip aanbieders zetten vooral in op de groei van het aantal gebruikers. Het gebruik per auto ligt bij deze aanbieders hoger dan dat van auto’s van autodelen platforms wordt aangeboden.

Vormen van autodelen

Er zijn diverse vormen van autodelen:

 • Roundtrip autodelen (klassieke autodelen)
  Deze manier is hierboven besproken.
 • Oneway autodelen
  Deelauto’s kunnen ook voor een enkele reis gebruikt worden.
 • Autodeel platforms (peer-2-peer)
  particulieren bieden hun auto voor verhuur aan op een online platform.
 • Local communities (particulier autodelen)
  autodelen met buren, vrienden of familie. Alle kosten worden gedeeld.
 • Business autodelen (zakelijk autodelen)
  de manier van autodelen is speciaal bedoeld voor bedrijven en hun werknemers.
Autodeelgemeenten scoren goed op duurzaamste mobiliteit

Tijdens het bekend maken van de nieuwe deelautocijfers is ook de prijs uitgereikt aan de gemeente met de duurzaamste mobiliteit. Hierbij zijn alle gemeenten beoordeeld op 14 indicatoren (ook deelauto’s) en op het mobiliteitsplan. De top drie duurzaamste gemeenten scoren ook alle drie hoog op autodelen.

CROW

CROW is een non-profit kennispartner van overheden, adviesbureaus en aannemers. Samen met het werkveld verzamelen zij kennis die praktisch toepasbaar is op vraagstukken van professionals. CROW werkt nauw samen met het werkveld om zo te zorgen voor verbeteringen en vernieuwingen die ertoe doen.

Parkeren en verhuren met ParkFlyRent

okt 9, 2017
0
ParkFlyRent

Omdat het weer bijna herfstvakantie is, vinden wij dit de ideale gelegenheid om ParkFlyRent te introduceren op Duurzaam Mobiliteit. Parkeer je auto gratis bij ParkFlyRent naast Schiphol, verhuur je auto tijdens de vakantie en ontvang je auto volledig schoongemaakt terug.

ParkFlyRent

ParkFlyRent biedt de ideale combinatie van autoverhuur-, parkeer- en deelauto diensten op luchthavens. Op deze manier besparen reizigers op parkeerkosten en betalen andere reizigers minder voor een huurauto. Wanneer je de auto geparkeerd hebt bij ParkFlyRent wordt je in acht minuten naar de luchthaven gebracht.

Parkeren

Parkeren doe je geheel gratis bij ParkFlyRent. Je kan hier 24/7 terecht en wordt met privéchauffeur naar de vertrekhal op Schiphol gebracht. Tijdens je vakantie verhuurt ParkFlyRent jouw auto aan andere reizigers. Tijdens de verhuur wordt je auto alleen aan verhuurders meegegeven die te vertrouwen zijn. Als je terugkomt van vakantie staat je auto weer helemaal schoon voor jou klaar en heb je mogelijk zelfs nog geld verdient met de verhuur. 

Verzekerd

Tijdens het verhuren is je auto volledig verzekerd met de ParkFlyRent verzekering. Iedere huurder heeft een eigen risico bij ParkFlyRent. Dit stimuleert hen om extra voorzichtig om te gaan met de verhuurde auto. Wanneer de auto binnen wordt gebracht wordt de auto zorgvuldig gecontroleerd op eventuele schade met behulp van hoge-resolutie foto’s.

Helaas bestaat er altijd een kans dat er iets mis gaat. Daarom is er een unieke verzekering: de ParkFlyRent polis van De Vereende. Hiermee wordt niet alleen jouw auto allrisk verzekert, maar vervangt het ook jouw eigen verzekering tijdens het verhuur. Op deze manier zijn je schadevrije jaren en je no-claim veilig.

Lees meer over de verzekering op https://www.parkflyrent.nl/verzekering

Geld verdienen

Het kan zijn dat je auto zo succesvol met het verhuur was, dat je nog wat verdient ook. Gemiddeld verdienen de reizigers die parkeren bij ParkFlyRent gemiddeld €30. Hoeveel je precies verdient tijdens jouw vakantie is afhankelijk van je reisperiode en je auto zelf. Aan het eind van de vakantie wordt gekeken hoeveel kilometer er is gereden met je auto. Daar wordt vervolgens 50 km per dag vanaf gehaald en over het restant verdien je vervolgens €0,10 per km. Dit bedrag verdien je bovenop de gratis parkeerplek, wasservice en shuttledienst naar het vliegveld. Dit kan oplopen tot honderden euro’s.

Gemeente Utrecht wint duurzame mobiliteitsprijs 2017

gemeente UtrechtwinnaarFoto: Wim van Tilburg (CROW-KpVV) overhandigt de trofee aan de winnaar: Mark Degenkamp (links) en Robert Hoenselaar (midden), beide van de gemeente Utrecht

Tijdens het symposium van Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV is gemeente Utrecht uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017. De gemeente Utrecht neemt hiermee de ereplaats over van gemeente Harlingen, die vorig jaar won.

Gemeente Utrecht

Gemiddeld scoorde gemeente Utrecht met een 6,9 het hoogst op de totale duurzaamheidsscore. Deze totaalscore is opgebouwd uit verschillende deelscores. Utrecht scoorde vooral hoog door het lage aandeel autogebruik en de grote hoeveelheid deelauto’s en laadpalen. Hiermee scoorde zij op deze deelscore met een 8,9.

Ook het mobiliteitsplan dat vorig jaar werd gelanceerd scoorde erg goed met een 7,9: “Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen”.

Natuurlijk zijn de effecten die op de straat zelf worden vernomen het belangrijkst. Door de goede beschikbaarheid per openbaar vervoer, het klimaat (CO2-emissie door autoverkeer in Utrecht) en de verkeersveiligheid scoorde de gemeente hier ook goed op. Helaas is de bereikbaarheid met auto slechter. Ook de geluidsoverlast en luchtkwaliteit werden niet goed beoordeeld. Gelukkig werden deze cijfers gecompenseerd door de bovengenoemde cijfers.

Tool Duurzaamheidsscore

CROW-KpVV heeft de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld voor gemeenten. Met deze tool kan een gemeente zich op 22 achterliggende indicatoren eenvoudig en objectief benchmarken. De Duurzaamheidsscore is nuttig om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden en is interessant voor de bewoner. Bekijk uw gemeente via de Duurzaamheidstool hier.

CROW

CROW is een non-profit kennispartner van overheden, adviesbureaus en aannemers. Samen met het werkveld verzamelen zij kennis die praktisch toepasbaar is op vraagstukken van professionals. CROW werkt nauw samen met het werkveld om zo te zorgen voor verbeteringen en vernieuwingen die ertoe doen.